Sıkça Sorulan Sorular
Gümrükler nasıl yerlerdir, Dış Ticaret kavramı en basit şekliyle nasıl ifade edilir?
Gümrükler ülkeler arası ticaret işlemlerinin gerçekleştiği ve kontrol edildiği yerlerdir.Diğer bir deyişle bir ülkenin giriş ve çıkışında ticari hareketlerin denetim ve gözetiminin yapıldığı, yurt dışına gidiş veya yurt dışından dönüş sırasında gümrük işlemlerinin yapıldığı yerler olarak tanımlanır. Klasik anlamda, devletin, mal alım ve satımı üzerinden aldığı vergilerle gelir elde etme amacına hizmet etmekte olan gümrüklerin günümüzde bu fonksiyonları çeşitlenmiştir. Bugün gümrükler, yerli üreticinin korunması kalkınmanın sağlanması devletin dış politikasının uygulanması ülke insanının sağlığının ve çevrenin korunması kültürel mirasa sahip çıkılması ve fikri ve sınai hakların korunması ülkeye izinsiz mal sokulması ile mücadele gibi pek çok fonksiyonu gerçekleştirmektedir.
Dış ticaret ise malların ve sermayenin ulusal sınırların dışına akışıyla ilgilidir. Dış ticaret alım satım işlemlerinin teslimi açısından ithalat ve ihracat olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Ülke ekonomisinin kalkınmasında ihracat önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle ülkelerde ihracatın artırılması, ithalatın azaltılması önemli hedefler arasındadır. Ülkelerin bu hedeflere ulaşmak için aldıkları kararlar ve tedbirler dış dış ticaret politikasını oluşturur.
Gümrük müşavirliği firmaları ne iş yapar?
Uluslararası ticarete konu eşyaların bir ülkeden diğerine hızlı ve doğru bir şekilde ithal/ihraç edilmesinde ve/veya aktarılmasında önemli rol oynayan gümrük müşavirliği firmaları, devlet tarafından yetkilendirilen lisanslı gümrük müşavirlerinden oluşan taşımanın/lojistiğin ve dış ticaretin çok önemli bir parçasını oluşturan kuruluşlardır. Bu kuruluşların en önemli görevi gümrük işlemlerini yürütme sorumluluğunu üstlendikleri müşterilerini gümrük idarelerinde ve bağlantılı kurum ve kuruluşlarda en iyi şekilde temsil etmektir.
Malların ithalat, ihracat, transit ve diğer gümrük işlemlerinin hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli olan belgelerin hazırlanması, bunların gümrük idarelerine ve bağlantılı kurum ve kuruluşlara sunulması, eşyanın verilen bilgiler ve muayene esnasında edinilen bilgiler ışığında tarifelendirilmesi, gerekliliklerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi gümrük iş ve işlemlerinin takip edilmesi, vergilerinin ödemesi, gümrük işlemlerinin tamamlanması, eşyaların gümrükten teslim alınması bu kuruluşların görevleri arasındadır.
Özet olarak, Gümrük Müşavirliği firmaları, dış ticaret firmalarını gümrük idarelerinde ve bağlantılı kurum ve kuruluşlarda en iyi şekilde temsil eden, gümrük idaresince eksik alınan vergiler ve verilen para cezaları yönünden sorumluluklarını paylaşan, en büyük destekçileri, çözüm ortakları ve adeta sigortaları olarak en büyük iş ortaklarıdır.
Doğrudan temsil nedir?
Temsil, doğrudan veya dolaylı olabilir. Temsilci doğrudan temsil durumunda başkasının adına ve hesabına hareket eder, tüzel kişiliğin bünyesinde tüzel kişiliği temsile yetkili ve onun çalışanı sıfatındadır. Temsilcinin yapmış olduğu işlemin hukuki sonuçları temsil olunan kişiye ait olur. Doğrudan temsilin söz konusu olabilmesi için, temsilcinin temsil yetkisine sahip olması, temsilin doğrudan olduğunu kendisinin temsil edilen kişi namına hareket ettiğini sahip olduğu ve temsil yetki belgesini gümrük idarelerine beyan ve ibraz etmesi gerekir. Temsilci, temsilname ile imza atar ve doğrudan firma sahiplerini ve yönetim kurulunu temsil eder, attığı her imza firmayı doğrudan bağlar. Doğrudan temsilde, işlemin bütün sonuçları 3. kişi ile temsil edilen arasındadır.
Dolaylı temsil nedir?
Dolaylı temsil, temsilcinin kendi adına ve fakat temsil olunan hesabına hareket ederek üçüncü kişiyle işlem kurmasıdır. Burada temsilci temsil edilenin bünyesinde değil, vekaletname ile yetkilendirilen kişidir. Dolaylı temsil durumunda temsilci kendi adına, ancak başkasının hesabına hareket eder bir başka deyişle kendisine yetki verilmiş olan dolaylı temsilci hukuki işlemi yaparken bunu kendi adına ve temsil olunan hesabına yapmaktadır. Gümrüklerde yapılan işlemler dolaylı temsilci sıfatıyla Gümrük Müşavirleri tarafından yapılır. Gümrük kanununun 229 maddesinin ikinci fıkrasında ilgili gümrük müşavirinin kişisel cezai sorumluluğu saklı kalmak kaydıyla işlemi yapan gümrük müşaviri ile birlikte gümrük müşavirinin görev yaptığı tüzel kişilik de gümrük idaresince alınan vergiler ve verilen para cezaları yönünden müteselsil sorumludur. Gümrük Kanunu'nun 181. madde 1. fıkrasında İthalatta gümrük yükümlülüğünde yükümlü, beyan sahibidir. Dolaylı temsil durumunda, hesabına gümrük beyanında bulunulan kişi de yükümlüdür.
Gümrük Müşaviri kimdir?
Gümrük müşaviri, Gümrük Kanunu’nda belirtilen eğitim, staj, belli suçlardan ceza almamış olmak ve yapılan mesleki yeterlilik sınavında başarılı olmak gibi şartları taşıyan, Gümrük Kanunu’nun kendisine verdiği özel yetki ile gerçek ve tüzel kişileri, hukuki vekalet ilişkisine dayanarak, gümrük idareleri nezdinde dolaylı temsil yoluyla temsil etme hak ve ayrıcalığına sahip, kendi adına ve temsil ettiği kişi hesabına hareket eden, resmi izin belgeli meslek mensubudur.
Gümrük Müşavirlerinin görevleri nelerdir?
Gümrük Müşavirleri, dış ticaret yapmakta olan gerçek ve tüzel kişiler ile gümrük idaresi arasında köprü vazifesi görerek gümrük işlemlerini mesleki bilgi ve uzmanlıkla hızlı, doğru ve güvenilir bir şekilde dolaylı temsilci sıfatıyla takip etmekte ve sonuçlandırmaktadırlar. Bu anlamda eşya sahiplerine yardımcı olmanın yanında bilgi ve tecrübeleri sayesinde gümrük idarelerinin işlerini de kolaylaştırmaktadırlar. Meslek mensupları mesleki faaliyetlerini ifa ederken tüm gümrük mevzuatının gerektirdiği bürokratik süreci hatasız yürütmek gibi bir sorumluluk taşırlar. Temsil ettiği kişi ve kuruluşların hak, hukuk ve yararlarını gözetir onları maddi ve manevi nitelikli her türlü zarardan koruyacak şekilde yönlendirirler.
Gümrük Müşaviri’nin mali ve cezai sorumluluğu nedir?
4458 sayılı Gümrük Kanununun 229. maddesi gereğince, gümrük müşavirliğinin bir tüzel kişilik olması halinde, gümrük beyannamesi veya beyanname kabul edilen diğer belgeler üzerine imzasını atmış olanların vergi kaybına neden olan durumu bildiği veya bilmesi gerektiği hallerde, bunlar gümrük idaresine karşı bağlı bulundukları tüzel kişilikle birlikte müteselsilen sorumlu olurlar. Bu hallerde, işlemi yapan kişi ile birlikte tüzel kişilik de gümrük idaresince alınan vergiler ve verilen para cezaları yönünden müteselsil sorumludur. Ayrıca Kanunun 181.maddesi 2 numaralı bendinde, Dolaylı Temsilde temsilcinin yükümlülüğü beyanda kullanılan verilerin yanlış olduğunu bildiği veya mesleği icabı mutat olarak bilmesi gerektiği ile sınırlı tutulduğu belirtilmektedir.
Dolayısıyla hem gümrük müşavirinin, hem de gümrük müşavirliği şirketinin gümrük idaresine karşı mali sorumluluğu vardır.
Kabahatler Kanunu gereğince, şartların oluşması halinde, Gümrük Kanunu’nda yer alan para cezaları, aynı zamanda gümrük müşavirine ve gümrük müşavirliği şirketine de uygulanabilir.
Gümrük Müşavirine disiplin cezası uygulanır mı?
Gümrük müşavirliği veya gümrük müşavir yardımcılığı mesleğin vakar ve onuruna aykırı fiil ve hareketlerde bulunanlarla görevlerini yapmayan veya kusurlu olarak yapan ya da görevinin gerektirdiği güveni sarsıcı hareketlerde bulunan meslek mensupları hakkında gümrük müşavirliği hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesi amacıyla durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre uyarma kınama geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma ve meslekten çıkarma gibi disiplin cezaları uygulanır.
Dış ticaret firmalarının doğrudan yerine dolaylı temsili tercih etme sebepleri nedir?
Dış ticaret firmalarının doğrudan temsil (tüzel kişiliğin bünyesinde görev yapan tüzel kişiliği temsile yetkili ve/veya onun çalışanı sıfatındaki kişiler tarafından temsil) yerine dolaylı temsili (Gümrük Müşavirliği Firmaları/Gümrük Müşavirleri tarafından temsil) tercih etme sebepleri, uzman bir gümrük müşavirliği firmasının bilgi ve deneyiminden, tecrübesinden hareket kabiliyetinden, bilinirliğinden, güvenilirliğinden yararlanmak, ödeme kabiliyetinin yarattığı imkanlardan ve müteselsil sorumluluğun (Gümrük Müşavirliği firmalarının, yaptığı işlemle ilgili olarak eksik ödenen vergiler bakımından temsil ettiği şirket ile birlikte sorumlu tutulması) getirdiği ciddiyetten faydalanmaktır.
Kısaca Gümrük Müşavirliği firmaları Dış ticaret firmalarını gümrük idarelerinde ve bağlantılı kurum ve kuruluşlarda en iyi şekilde temsil eden, gümrük idaresince eksik alınan vergiler ve verilen para cezaları yönünden sorumluluklarını paylaşan en büyük destekçileri, çözüm ortakları ve adeta sigortaları olarak en büyük iş ortaklarıdır.
Gümrük Müşavirliği şirketlerinin yapacakları iş ve işlemler karşılığı uygulayacakları asgari ücret tarifesi var mıdır?
4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun Geçici 6. maddesinin 10. fıkrası uyarınca Gümrük müşavir derneklerince, Gümrük müşavirlerinin yapacakları iş ve işlemler karşılığı alacakları asgari ücretleri gösteren ve takvim yılı bazında belirlenen Asgari Ücret Tarifesi, Ticaret Bakanlığı’nca uygun görülmesi halinde onaylanmak suretiyle uygulamaya konulmaktadır.
Sözleşme serbestliği gereği taraflar işin durumu, beyanname konusu eşyanın özelliği, sözleşme konusu antreponun konumu gibi unsurları dikkate alarak daha yüksek bir ücret/oran kararlaştırabilir. Ancak, Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesinin altında iş kabul edilemez.
Asgari ücret tarifesi altında ücret almak ceza doğurur mu, kimler açısından doğurur?
Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Gümrük Müşavirliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ'e göre, Asgari Ücret Tarifesi altında gümrük müşavirliği hizmeti veren gümrük müşavirleri hakkında,disiplin cezası hükümleri saklı kalmak kaydıyla, her bir beyanname için işlemi yapan gümrük müşavirine ve yükümlülere (Gümrük yükümlülüğünü yerine getirmekle sorumlu bütün kişilere) ayrı ayrı olmak üzere Gümrük Kanununun 241 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca usulsüzlük cezası uygulanır.
Sonradan kontrol nedir, kim tarafından ve ne için yapılır, hangi yönlerde yapılır?
4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 73 üncü maddesi uyarınca, eşyanın tesliminden sonra gümrük idaresine beyan edilen bilgilerin doğruluğunu saptamak amacıyla, yükümlülerin ithalat veya ihracat işlemlerinin veya sonraki ticari işlemlere ilişkin ticari belge ve verilerinin, yükümlülere ait yerlerde Gümrük Müfettişleri tarafından denetlenmesidir.
Sonradan kontrol, kişilerin (gerçek ve tüzel) gümrük mevzuatı ve ilgili diğer mevzuatta öngörülen yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini belirlemek için yapılır. Sonradan kontrole tabi tutulan bir firmanın yalnızca gümrük vergileri yönüyle değil, menşe işlemleri, tarife ve kıymet yönünden yaptığı beyanlar, aldığı her türlü izinler, muhasebe kayıtları, menşe belgeleri, üretim süreçleri ve rejimlerin öngördüğü şartlara uyulması yönlerinden de denetlenmesi ve kontrolü yapılır.
Dış ticaret firmaları Gümrük denetim birimleri tarafından yapılan son kontrole nasıl hazırlanmalı?
Denetim elemanları tarafından sonradan yapılacak kontrollerde ortaya çıkarılacak hata ve eksiklikler neticesinde, telafisi zor zararlarla veya cezai yaptırımlarla karşılaşmamak için dış ticaret şirketlerinin, önceden denetim ve kontroller yaparak firmaları sonradan kontrole hazırlayan SONRADAN KONTROL ÖNCESİ DENETİM HİZMETLERİ konusunda uzman deneyimli bir kuruluş ile hazırlık çalışmalarını yürütmeleri çok değerlidir.
Gümrük ve dış ticaret ile ilgili Ulusal ve Uluslararası değerli kuruluşları gümrük idarelerinde ve bağlantılı diğer kamu kurum ve kuruluşlarında başarıyla temsil eden KARACA GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ, gümrük ve dış ticaret işlemlerinde sonradan kontrol öncesi dikkat edilmesi gerekli konular ve uyulması zorunlu hususlarda müşterilerine sunduğu hizmetlerle sektörde öne çıkan, tecrübe ve bilgi birikimi yüksek bir kuruluştur.
Gümrükleme firması seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Dış ticaret kuruluşlarının, konu Gümrükleme Hizmetleri ve Gümrükleme Firması seçimi olduğunda dikkat etmesi gereken en önemli unsurlar aşağıda sıralanmıştır.
- Deneyimli, Uzman, Yetki Belgeli Profeyonellerden Oluşan Doğru Yönlendirme Sorumluluğuna Sahip, Etik İlkeler Ve Ahlaki Değerlere Uyan, Güvenilir Bir Kadro,
- İşlerin Kişilere Bağlı Olmadan Sürdürülebileceği, Kurumsal Bilginin Üretildiği, Geliştirildiği Ve Kurum Hafızasına Kazandırıldığı Bir İş Modeli Ve Sistemi,
- Butik Hizmet Anlayışı,
- Teknolojik Altyapı,
- Hızlı İşlem Sonuçlandırma Ve Problem Çözme Yeteneği,
- Farklı Lokasyonlarda Hizmet Sunma Kabiliyeti,
- Büyük Ölçekli Kuruluşlara Hizmet Sunma Tecrübesi,
- Doğru Zamanlama İle Çalışan Muhasebe Ve Finans Departmanı,
- Sonradan Kontrol İçin Ön Kontrol Denetimleri Yapan Bir İç Denetim Departmanına Sahip Olma,
- İş Sahiplerinin Ticari Menfaat Ve Yasal Haklarının Korunmasına Özen.
Seçilecek yanlış bir Gümrük Müşavirliği firması tarafından yapılacak yanlış bir işlemin kolaylıkla gümrük kaçakçılığı ve cezaları kapsamında değerlendirilme risklerini taşıdığı ve bunların dış ticaret şirketlerini, telafisi güç masraflar, cezalar, zaman ve prestij kayıpları ile karşı karşıya bırakacağı unutulmamalıdır.