Konu:

Detaylı Beyan ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesinde teknik düzenleme yapıldı.

Haber Özeti:

Elektronik ticarete ilişkin istatistiklerin oluşturulması ve politikalar üretilebilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlardan veri toplanmasına ilişkin çalışmalar Ticaret Bakanlığınca yürütülmekte olup e-ihracat ve e-ithalat verilerinin sağlıklı bir şekilde takip edilebilmesini teminen Detaylı Beyan ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesinde elektronik ticaret yapıldığının tespit edilebilmesini teminen teknik düzenleme yapılmıştır.

Bu kapsamda; Detaylı Beyan ve ETGB'de yapılan teknik düzenlemeler 28/05/2020 tarihinde devreye alınacak olup konuya ilişkin bilgi alınması ve beyanname kapsamı işlemlerin elektronik ticaret kapsamında olup olmadığına ilişkin sorunun yükümlülerce doğru bir şekilde anlaşılarak cevaplanabilmesini teminen Gümrükler Genel Müdürlüğünün 15.05.2020 tarihli 54427263 sayılı yazısı (Elektronik Ticaret Verileri) ekinde yer alan ELEKTRONİK TİCARET İŞLEM REHBERİ başlıklı kılavuzdan yararlanılabilinir.

Gümrükler Genel Müdürlüğünün 15.05.2020 tarihli 54427263 sayılı yazısı (Elektronik Ticaret Verileri)yazısı aşağıda bilgilerinize sunulur.

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : 73421605-441
Konu : Elektronik Ticaret Verileri

15.05.2020 / 54427263
DAĞITIM YERLERİNE

Elektronik ticarete ilişkin istatistiklerin oluşturulması ve politikalar üretilebilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlardan veri toplanmasına ilişkin çalışmalar Bakanlığımızca yürütülmekte olup e-ihracat ve e-ithalat verilerinin sağlıklı bir şekilde takip edilebilmesini teminen Detaylı Beyan ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesinde elektronik ticaret yapıldığının tespit edilebilmesini teminen teknik düzenleme yapılmıştır.

Detaylı Beyan tarafında, elektronik ticaret yapıldığına yönelik olarak mükelleflerin beyanının alınmasına imkan tanıyan "Beyanname kapsamı işlem münhasıran elektronik posta, telefon araması, kısa mesaj veya elektronik ortamda doğrudan iletişime imkân veren benzeri bireysel iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeleri kapsamayan ağ üzerinden mal veya hizmet satışına yönelik sözleşme yapılmasını veya sipariş verilmesini sağlayan işlemler mi?" şeklinde cevaplanması zorunlu bir mesaj tanımlanmıştır.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi tarafında ise beyanname kapsamı işlemin elektronik ticaret şeklinde yapılması halinde "ET" kodu elektronik ticaret şeklinde değil ise "ETD" kodu kullanılmak üzere "beyan3" alanında zorunlu olarak beyan edilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda; Detaylı Beyan ve ETGB'de yapılan teknik düzenlemeler 28/05/2020 tarihinde devreye alınacak olup konuya ilişkin bilgi alınması ve beyanname kapsamı işlemlerin elektronik ticaret kapsamında olup olmadığına ilişkin sorunun yükümlülerce doğru bir şekilde anlaşılarak cevaplanabilmesini teminen yazımız ekinde gönderilen kılavuzdan yararlanılması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.

e-imzalıdır
Mustafa GÜMÜŞ
Genel Müdür

Ek: 1 adet kılavuz.


ELEKTRONİK TİCARET İŞLEM REHBERİ

Elektronik ticaret: Fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrim içi iktisadi ve ticari her türlü faaliyeti ifade etmektedir.

Açıklama: İnternette bir ara yüz vasıtasıyla bir ürünün siparişi verilebiliyorsa veya söz konusu ürüne ilişkin sözleşme yapılabiliyorsa bu ürünler e-ticaretin kapsamında değerlendirilmelidir. Ödemenin elektronik ortamda yapılması işlemin e-ticaret kapsamına girdiği anlamına gelmez. Sipariş veya sözleşme telefon faks, kısa mesaj, e-mail veya yüz yüze verilmişse işlem e-ticaretin kapsamında değildir. Ödeme kapıda fiziki olarak veya havale/EFT ile yapılabilir ancak işleme ilişkin sipariş veya sözleşme elektronik ortamda yapıldıysa işlem e- ticaret kapsamındadır.

Elektronik ticaret faaliyeti içerisinde yer alan kavramlar;

Ağ: Elektronik ticarete dair işlemlerin yapılmasına imkân sağlayan internet gibi bilgisayar tabanlı ortamları ifade etmektedir.

Açıklama: Elektronik ticaret siteleri, mobil e-ticaret uygulamaları, intranet vb.

Alıcı: Elektronik ticarete konu mal veya hizmeti satın alan ya da satın alma amacıyla hareket eden (ödeme olmaksızın sipariş veren) tüketiciyi ya da mesleki veya diğer amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişilerdir.

Açıklama: Bir elektronik ticaret sitesinden (Hepsiburada, Boyner vb.) veya mobil bir e-ticaret uygulamasından (N11'in mobil uygulaması vb.) mal veya hizmet satın alan gerçek veya tüzel kişileri ifade etmektedir.

Aracı hizmet sağlayıcı: Başkalarına ait iktisadî ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişilerdir.

Açıklama: Başkalarına ait mal ve hizmetlerin satışına imkan tanıyan platformlardır. Bu noktada sipariş ve sözleşme yapma imkânını aracı hizmet sağlayıcı adı verilen platformlar sağlar (Hepsiburada, N11, Amazon, Alibaba vb.)

Elektronik ticaret altyapı sağlayıcı: Hizmet sağlayıcı veya aracı hizmet sağlayıcıların elektronik ticaret yapmasına imkân sağlayan altyapı ve yazılım hizmetini sunan gerçek ya da tüzel kişilerdir.

Açıklama: Elektronik ticaret faaliyetinde bulunmak isteyen işletmelere (gerçek ya da tüzel kişiler) sipariş, sözleşme ve ödeme imkânını kapsayan e-ticaret altyapısını paket olarak sağlayan gerçek ya da tüzel kişilerdir (İdeasoft, Akınsoft, T-soft vb.)

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS): Hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların kayıt altına alınması, elektronik ticaret verilerinin toplanması, bu verilerin işlenerek istatistiki bilgilerin üretilmesi amacıyla Bakanlığımızca oluşturulan bilgi sistemini ifade etmektedir.

Açıklama: Bakanlığımızca e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin (Boyner, Mango, Hepsiburada, Gittigidiyor vb.) kayıt altına alınmasını ve söz konusu işletmeler ile elektronik ticaret yapmamakla beraber elektronik ticaretin ayaklarını oluşturan işletmelerden elde edilen verilerin işlenerek istatistiki bilgilerin oluşturulmasını sağlamak amacıyla kurulan bilgi sistemidir.

Elektronik ticaret ortamı: Elektronik ticaret faaliyetinde bulunulan internet sitesi, mobil site, intranet veya uygulama gibi platformlardır.

Açıklama: Sipariş verilmesine veya sözleşme yapılmasına imkân tanıyan elektronik ticaret siteleri, mobil e-ticaret uygulamaları, intranet gibi ortamlardır.

Elektronik ticaretin türü: Elektronik ticaretin tarafları arasında yapılan ve işletmeden işletmeye veya işletmeden tüketiciye gibi elektronik ticaretin yönünü gösteren sınıflandırmayı ifade etmektedir.

Açıklama: Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek veya tüzel kişilerin taraf niteliklerine göre türlere ayrılmasıdır.

Örneğin: İşletmeden İşletmeye (B2B): E-ticaret faaliyetinde bulunan tarafların her ikisinin de işletme olduğu e-ticaret türüdür. PttTrade, Alibaba.com vb.

İşletmeden Tüketiciye (B2C): E-ticaret faaliyetinde bulunan taraflardan satış yapan kısmın işletme alıcı olan kısmın tüketici olduğu e-ticaret türüdür. N11, Gittigidiyor, Hepsiburada, Amazon vb

Hizmet Sağlayıcı: Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişilerdir.

Açıklama: Mal ve hizmetlerinin kendisine ait bir sitede veya mobil uygulamada satışını yapan gerçek ve tüzel kişileri ifade etmektedir (Boyner, Mango vb.)
URL adresi: İlgili içeriğin internet gibi bir ağ üzerinde bulunduğu tam adresi,

Açıklama: İnternet sitesine erişmek için kullanılan adresi ifade etmektedir. (https://www.merhaba.com vb.) 


Saygılarımızla,
Mevzuat

Haber ile ilgili soru ve görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz:
info@karacagumrukleme.com

Tüm Mevzuat
TEID KALDER TEDAR TBV Blockchain