Mevzuat Haberleri

Gümrükler Genel Müdürlüğünün 15.10.2024 tarihli ve 101879907 sayılı yazısı (NCTS Faz-5`e Geçiş Süreci)

Ülkemiz ile birlikte Avrupa Birliği (AB), Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üye ülkeleri, Birleşik Krallık, Kuzey Makedonya, Sırbistan ile Ukrayna`nın taraf olduğu, 1987 tarihli Ortak Transit Rejimine İlişkin Sözleşme (Ortak Transit Sözleşmesi) uyarınca, gümrük idarelerinde ortak transit rejimi kapsamında kullanılan NCTS`in (Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi) güncel versiyonu olan Faz 5`e ülkelerce belirli bir takvim dâhilinde geçiş yapılmaktadır.

Bu çerçevede, ülkemizde ortak transit rejimi ile ulusal transit rejiminde kullanılacak NCTS Faz 5`in 17.11.2024 tarihinde devreye alınması planlanmakta olup 17.11.2024 tarihi Saat 00:00 (Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gece) itibarıyla NCTS programına ve NCTS programı ile ilişkili olan bazı gümrük uygulamalarına geçiş süreci tamamlanana kadar erişim sağlanamayacaktır. Geçiş sürecinin tahmini 8-10 saat arasında tamamlanması planlanmakta olup sistemlerin devreye alındığı bilgisi ayrıca duyurulacaktır. Bu itibarla, yükümlülerce herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için iş akış süreçlerinde söz konusu tarihin dikkate alınarak işlem yapılması gerekmektedir. Diğer taraftan, NCTS Faz 5`e ilişkin dokümanlar, https://ticaret.gov. tr/gumruk-islemleri bağlantı adresinde yer alan "Dijital Gümrük Uygulamaları/NCTS Faz-5" başlığı altında paylaşılacaktır.   İlgili Yazı için lütfen tıklayınız.

Eşyanın SDG sonrasındaki kullanım veya teslimine yönelik yapılan beyanların tespit işlemleri hk.GGT

10 Ekim 2024 Tarihli ve 32688 Sayılı Resmî Gazete'de, Gümrük Yönetmeliğinin 181 inci maddesi kapsamında diğer kurumlarca yapılacak kontrollere tabi eşya, serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulmak üzere metal hurda olarak beyan edilen eşya ve ticaret politikası önlemlerine tabi eşyanın serbest dolaşıma girişi sonrasındaki kullanım veya teslimine yönelik yapılan beyanların tespit işlemlerine ilişkin raporların düzenlenmesi ile süreler, ibraz ve diğer usul ve esasları belirleyen  Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş) (Seri No: 18) yayımlandı.

Tebliğe göre; 

- Yürürlükteki mevzuat uyarınca ilgili gümrük rejimleri kapsamında Türkiye’ye ithali öngörülen her türlü izin veya uygunluk belgesine veya bu belgeler yerine geçen bilgiye tabi eşyaya ilişkin yetkili kurumlarca yapılacak kontrollere dair kendi mevzuatlarında düzenlenmesi şartıyla, eşyanın serbest dolaşıma girişi sonrası beyana uygun kullanım, teslim veya işleme konu edilip edilmediğinin tespiti yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporu ile yapılacak.

- Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporu beyannamenin tescil tarihinden itibaren altı ay içinde düzenlenecek. 

- Metal hurda ithalatına ilişkin özel hükümler çerçevesinde işlem yapılacak.

- Gümrük idaresi, gerekli görmesi halinde, eşyanın ticaret politikası önlemlerine tabi bir eşya olup olmadığının eşyanın muayenesi ile beyanname ve eki bilgi ve belgelerin tetkikinden anlaşılamadığı durumlarda, yükümlüsünden eşyanın önlem kapsamında olup olmadığının tespitine yönelik yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporu talep edebilecek. 

- Serbest dolaşıma giriş işlemleri tamamlanmamış eşyanın ticaret politikası önlemlerine tabi bir eşya olup olmadığının eşyanın muayenesi ile beyanname ve eki bilgi ve belgelerin tetkikinden anlaşılamadığı durumlarda tespite konu işlemin tamamlanması için firmanın kapasitesi ve yapılacak işlemin niteliği gibi hususlar göz önüne alınarak gümrük idaresince altı ayı geçmemek üzere bir süre verilecek ve eşyaya ilişkin yapılan beyanda mevzuatın öngördüğü diğer hususlarda bir aykırılık görülmemesi kaydıyla eşyanın ticaret politikası önlemine tabi olması halinde uygulanacak gümrük vergileri kadar teminat alınacak. Düzenlenen yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporu ile eşyanın ticaret politikası önlemine tabi olmadığının tespit edilmesi halinde teminat iade edilecek. Tespit raporunun süresi içinde ibraz edilmemesi veya eşyanın önlem kapsamı dışında olduğuna ilişkin yapılan beyanın uygun olmadığının tespiti halinde eksik alınmış olan vergi ve diğer mali yükümlülükler için ek tahakkuk ve cezai işlem uygulanacak.

- 1 Ocak 2024 - 30 Haziran 2024 tarihleri arasında tescil edilen beyannameler kapsamında yapılacak tespitlere ilişkin yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporlarının, süre uzatımına ilişkin hususlar saklı kalmak kaydıyla 31 Aralık 2024 (dahil) tarihine kadar düzenlenmesi gerekiyor.   İlgili Tebliğ için lütfen tıklayınız.

Malezya menşeli 4010.32, 4010.34 ve 4010.39 gtipli V-kayışları ithalatında dampinge karşı vergi uygulanacak.

09 Ekim 2024 Tarihli ve 32687 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2024/31) ile Malezya menşeli/çıkışlı 4010.32, 4010.34 ve 4010.39 gtipli V-kayışları ithalatında dampinge karşı vergi uygulanmasına karar verilmiştir.

Tebliğ ile; 4010.32, 4010.34 ve 4010.39 gümrük tarife pozisyonu altında yer alan Kesiti trapez şeklinde (V-kolanlar) olan (V-yivli olanlar hariç) sonsuz transmisyon kolanları (v-kayışları) ithalatında uygulanmakta olan dampinge karşı önlemlerin etkisiz kılınması nedeniyle, ÇHC menşeli ithalatta yürürlükte bulunan dampinge karşı önlem, Malezya menşeli/çıkışlı olarak yapılan ithalatta da uygulanacak.

Tebliğ için tıklayınız.

Polyester Elyaf ithalinde uyg. EMY den muafiyet için açılan tarife kontenjanının kullanım esasları hk.

09 Ekim 2024 Tarihli ve 32687 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ (No: 2024/8)'in amacı, 5503.20.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan eşyanın ithalatında 19/9/2024 tarihli ve 8988 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Polyester Elyaf İthalatında Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Karar kapsamında, ek mali yükümlülük şeklinde uygulanan korunma önleminden muafiyet sağlanması amacıyla açılan tarife kontenjanının kullanım usul ve esaslarının düzenlenmesidir. 

4010.32, 4010.34 ve 4010.39 gümrük tarife pozisyonu altında yer alan Kesiti trapez şeklinde (V-kolanlar) olan (V-yivli olanlar hariç) sonsuz transmisyon kolanları (v-kayışları) ithalatında uygulanmakta olan dampinge karşı önlemlerin etkisiz kılınması nedeniyle, ÇHC menşeli ithalatta yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemin, Malezya menşeli/çıkışlı olarak yapılan ithalatta da uygulanmasına karar verilmiştir. 

(Geçerlilik: 23/9/2024; Yürürlük 9/10/2024)

Tebliğ için tıklayınız.

TEID KALDER TEDAR TBV Blockchain