Mevzuat Haberleri

Yatırım Teşvik Belgesi Tebliğinde Değişiklik Yapıldı - GES Tamamlama Vizesi Başvurusu Hk.

2012/1 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’e güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarına ilişkin olarak aşağıdaki geçici madde eklendi.

 

“Geçiş hükmü

GEÇİCİ MADDE 6- (1) 8 inci maddenin ikinci fıkrasının (e) bendinde 28/2/2025 tarihinden önce olarak tanımlanan yatırım tamamlama vizesi son müracaat tarihi, 28/2/2025 tarihinden önce düzenlenmiş yatırım teşvik belgeleri için, yatırımın tamamlanmasına yönelik gerekli izin, onay, kabul işlemleri için anılan tarihten önce ilgili kamu kurum ve kuruluşları ya da kamu lisansı altında faaliyet gösteren dağıtım şirketlerine başvuru yapıldığının tevsik edilmesi halinde, 31/5/2025 olarak uygulanır.”

 

İlgili Tebliğ için lütfen tıklayınız.

Arjantin Hükümeti Kullanılmış Birtakım Malların İthalat Rejimini Basitleştiriyor

Arjantin Ulusal Yürütme Organı 14.04.2025 tarihinde 273/2025 sayılı Kararname ile, kullanılmış mallara yönelik ithalat rejiminde, özellikle Mercosur Ortak Nomenklatürü'nün (NCM) 84 ila 90. Fasıllarında yer alan makine, parça, araç ve çeşitli ekipman gibi ürünler üzerinde doğrudan etkisi olan bir dizi değişikliği resmileştirdi.

Söz konusu rejim çerçevesinde getirilen başlıca değişiklikler aşağıda yer almaktadır.

- İthalat tarifelerinde artış

En önemli değişikliklerden biri, aynı kategorideki yeni bir mala karşılık gelen tarifeye kıyasla %100 oranında artacak olan Bölge Dışı İthalat Vergisinin (DIE) güncellenmesidir. Ancak yönetmelik nihai oranın %35'i geçemeyeceğini öngörmektedir.

- CIBU'nun Yeminli Beyanname ile Değiştirilmesi

Kararname, bir ön koşul olarak Kullanılmış Mal İthalat Sertifikasını (CIBU) ortadan kaldırmakta ve bunun yerine Malvinas Bilgi Sistemi (SIM) aracılığıyla sunulacak yeminli bir beyanname getirmektedir. İthalatçılar ithal edilecek mallar hakkında ayrıntılı bilgi vermek zorundadır.

- Çevresel taahhütler ve izlenebilirlik

Bu amaçla, ithalatçılar aşağıdaki hususları açıkça beyan etmelidir:

Mallar, 24.051 sayılı Kanun uyarınca atık olarak kabul edilmemektedir.Enerji geri kazanımı veya nihai bertaraf için tasarlanmamıştır.

Özel makineler gibi özel kullanım veya performans özelliklerine sahip araçlar da genel rejime dahildir ve yeni yeminli beyan programı kullanılarak ithal edilebilir.

Sağlık, eğitim, bilim veya insani yardım gibi sosyal amaçları olan kuruluşlara yönelik bağışlar için de SIM'e yeminli beyanname sunulmalıdır. Bu durumlarda, varlıkların uygun şekilde kullanılmasını sağlamak için beş (5) yıllık bir süre için bir varış yeri kontrol rejimi de oluşturulmuştur.

- Devam eden prosedürler ve geçerlilik

Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte devam etmekte olan CIBU ile ilgili tüm prosedürler otomatik olarak geçersiz kılınacaktır.

Bu kararname Resmi Gazetede yayımlanmasını takip eden gün, yani 17 Nisan 2025 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

https://aduananews.com/en/bienes-usados-el-gobierno-actualiza-el-regimen-de-importacion-mediante-el-decreto-273-2025/

 

İlgili Duyuru için lütfen tıklayınız.

Askıya Alma Uygulamasına İlişkin Duyuru - Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması

Ticaret Bakanlığı İthalat Bakanlığından alınan bir yazıda, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin olarak üretimi olmayan ürünlerde gümrük vergilerinin askıya alınması, üretimi tüketimi karşılamayan ürünlerde ise tarife kontenjanı açılmasına ilişkin başvurular, ülkemiz temsilcilerinin de katıldığı toplantılarda Avrupa Komisyonu ile müzakere edilerek karara bağlanmakta ve düzenlemeler her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girmektedir.

Bu çerçevede, Avrupa Birliği (AB) ya da Türk firmalarınca 01/01/2026 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması ya da mevcut gümrük vergisi indirimlerinin kaldırılması talep edilen eşyaya ilişkin liste Ek-1’de, hali hazırda gümrük vergileri askıya alınmış olan eşyaya ilişkin liste Ek-2’de, AB tarafından tarife kontenjanı açılmış olan eşyaya ilişkin liste Ek-3’te, ülkemiz tarafından tarife kontenjanı açılmış olan eşyaya ilişkin liste ise Ek-4’te yer aldığı belirtilmektedir.

Bu itibarla; üretici firmalarımızın Ek-1’de yer alan gümrük vergilerinin askıya alınmasına ilişkin taleplere dair itirazlarını, eş başvuru taleplerini ya da bu listede bulunan itiraz başvurularına ilişkin mevcut askıya almaların yürürlükte kalmasına dair taleplerini 6 Haziran 2025 tarihine kadar; Ek-2, Ek-3 ve Ek-4’te yer alan eşyada hali hazırda uygulanan indirimli gümrük vergisi uygulamalarının sonlandırılmasına ilişkin taleplerini ise 7 Mayıs 2025 tarihine kadar resmi yazı ile Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne iletmeleri gerektiği ifade edilmektedir.

Başvuruların en son belirtilen tarihlere kadar tam ve eksiksiz olarak firmaların Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adreslerinden Ticaret Bakanlığı KEP adresine (ticaretbakanligi@hs01.kep.tr ) elektronik ortamda iletilmesi gerekmektedir.

Başvurulara ilişkin detaylı bilgi ve formlara Askıya Alma Sistemi adresinden ulaşılabildiği belirtilmektedir.

 

İlgili Duyuru için lütfen tıklayınız.

İhracat Destekleri Hakkında Kararda Fuar Desteklerine İlişkin Değişiklikler Yapıldı

İhracat Destekleri Hakkında Kararda fuar desteklerine ilişkin değişiklikler yapıldı. 

Karar'a yurt içi prestijli fuar tanımı eklendi. Katılımcılar bir takvim yılı içinde en fazla iki yurt içi veya yurt dışı prestijli fuar desteğinden faydalanabilecek ve bu destekler birbirinden düşülecek. Yurt içi fuar desteği stant alanının büyüklüğüne göre belirlenecek ve destek oranı maliyetin %50'sini aşamayacak. Destek üst limiti normal fuarlar için 303.563 TL, prestijli yurt içi fuarlar için 1.000.000 TL olacak.

Kararda yapılan değişiklikler 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren (bu tarih dahil) başlayan/başlayacak fuarlara uygulanacak.

 

İlgili Karar için lütfen tıklayınız.

TEID KALDER TEDAR TBV Blockchain